Po tiskovni konferenci v Ljubljani so ustvarjalke Bele knjige o prevajanju 2018 obiskale še Koper in Maribor ter se nato znova vrnile v Ljubljano s predstavitvijo na Lingvističnem krožku.

V Kopru jih je 7. maja 2019 gostila Fakulteta za humanistične študije, publika, v kateri so bili pretežno študentje in učiteljsko osebje, pa je z zanimanjem prisluhnila poudarkom in izsledkom iz Bele knjige, po predstavitvi pa se je razvila živahna razprava. Tudi naslednjega dne, 8. maja 2019, v Mariboru se je na predstavitvi v Univerzitetni knjižnici Maribor zbralo veliko zainteresiranih poslušalcev, kar potrjuje, da je dokument prišel ob pravem času in obstaja želja po ureditvi položaja prevajalcev, lektorjev in tolmačev. Udeleženci Lingvističnega krožka, 13. maja 2019, so se strinjali, da se na vlogo in pomen prevajanja v slovenski družbi pogosto pozablja, zato je prav na naši poklicni skupnosti odgovornost, da to zavest znova okrepimo in si v družbi zagotovimo ustrezno vidnost in prepoznavnost poklica.

IMG 4535

Izobraževanja

 • Spletinar: Vse, kar morate vedeti o tolmačenju na daljavo 05. 06. 2020

  Razvoj na področju tolmačenja na daljavo (TnD) se trenutno odvija z bliskovito hitrostjo. Profesionalni konferenčni tolmači ga moramo spremljati in spoznati različne tehnične možnosti, da bomo znali naročnikom in uporabnikom tolmaških storitev dobro in utemeljeno svetovati, kako bi lahko kar najbolje podprli njihov dogodek in prispevali k njegovemu uspehu, ne da bi pri tem trpelo naše zdravje, delovni pogoji ali kakovost storitve. Zato člani Delovne skupine za tolmačenje na daljavo pri ZKTS prirejamo dvodelni spletinar, na katerem bomo obravnavali različne vidike te oblike tolmačenja.

  Preberi več

 • Italijanska pravna terminologija – gospodarsko pravo 04. 03. 2020

  Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije vabi na 3-urni seminar z naslovom Italijanska pravna terminologija – gospodarsko pravo, ki bo potekal 24. marca 2020 na Naravoslovnotehniški fakulteti, vodil pa ga bo dr. Sandro Paolucci. Seminar je namenjen sodnim tolmačem in prevajalcem italijanskega jezika.

  Preberi več

 • Prvi kongres Lektorskega društva Slovenije 04. 03. 2020

  Lektorsko društvo Slovenije vse člane ter kolegice in kolege, ki to še niso, vabi na svoj prvi kongres, ki bo v četrtek, 16., in petek, 17. aprila 2020, v Biotermah v Mali Nedelji.

  Preberi več

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.