Poročilo o udeležbi na okrogli mizi o pomenu slovenščine in večjezičnosti v Evropskem parlamentu dne 24. novembra 2017 v Hiši Evropske unije.

Na vabilo vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemna Žumra smo se dogodka udeležile predsednica UO ZKTS Nada Prodan ter članici UO Andreja Skarlovnik Ziherl in Jana Veber. 

Okrogla miza je potekala ob dogodku »Evropski poslanec za en dan - simulacija Evropskega parlamenta v Sloveniji«, ki ga je organiziral Evropski parlament v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Na njej so sodelovali evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič ter generalna direktorja Evropskega parlamenta g. Valter Mavrič, generalni direktor Direktorata EP za prevajanje in član ZKTS, ter ga. Agnieszka Walter-Drop, generalna direktorica Direktorata EP za tolmačenje in konference. Poleg predstavnic UO sta se dogodka udeležila tudi člana ZKTS Samir Amarin in Helena Biffio Zorko. Okroglo mizo so tolmačili študentje tolmačenja z raličnih fakultet.

Na okrogli mizi so poslanci in generalna direktorja iz različnih zornih kotov predstavili svoje izkušnje z rabo slovenščine in prevajanjem ter tolmačenjem v Evropskem parlamentu in razpravljali o pomenu večjezičnosti za Evropsko unijo in za Slovenijo in Slovence.

Besedo je dobila tudi naša predsednica Nada Prodan, ki se je poslancem zahvalila za pohvalne besede na račun dela tolmačev v Evropskem parlamentu in opozorila, da se skrb za večjezičnost začne že v Sloveniji, kjer pri tem igrajo pomembno vlogo ravno strokovna stanovska društva, kot je ZKTS. Ob tem je izpostavila tudi skrb ZKTS-ja za mlade in pohvalila študente v kabini za njihov pogum in pripravljenost prevzeti izziv tolmačenja na takem dogodku ter jih povabila k aktivnemu sodelovanju z združenjem. 

Poročilo zapisala: Jana Veber

Izobraževanja

 • Seminar avstrijskega prava 2019 10. 09. 2019

  Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze na Dunaju in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana vljudno vabi na seminar avstrijskega prava.

  Preberi več

 • Delavnica veščin trženja in pogajanja za tolmače 29. 08. 2019

  Vabimo vas na edinstveno delavnico s priznano tujo predavateljico Julio Poger, izkušeno konferenčno tolmačko in strokovnjakinjo za trženje tolmaških storitev in pogajanje s strankami. Delavnica je oblikovana posebej za konferenčne tolmače in druge, ki delajo v jezikovnih poklicih in želijo v času vedno večjih pritiskov naročnikov izboljšati svoje trženjske in pogajalske veščine. Z eno- in dvodnevnimi seminarji Know Your Worth je Julija Poger v zadnjih letih gostovala po vsem svetu, od Evrope in Rusije do Brazilije, ZDA in Kanade.

  Preberi več

 • Predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino 17. 06. 2019

  Vabljeni na predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino, ki ga bo v Narodnem domu v Trstu imela red. prof. Martina Ožbot z Oddelka za romanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

  Preberi več

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.