Poskusimo še bolje - od naglasa do sloga. Delavnica o napakah pri rabi slovenščine pri tolmačenju 

Datum: 6.4.2018 ob 16h.

Cena: 80 EUR (člani), 110 EUR (nečlani), 70 EUR (študentje).

Organizator: ZKTS

Delavnico z naslovom "Poskusimo še bolje - od naglasa do sloga" je pripravila dr. Alenka Valh Lopert, izredna profesorica za slovenski jezik na Oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, na podlagi natančne analize naključno izbranih posnetkov tolmačenja slovenskih tolmačev v Evropskem parlamentu. Analizirali bomo primere na vseh jezikovnih ravneh (glasoslovje, oblikoslovje, skladnja, besedišče, slog), obravnavali odstopanja od (trenutne) norme v Slovenskem pravopisu (2001 SP) in Slovenski slovnici (2000) ter oblikovali priporočila oz. smernice, ki nam bodo pomagala pri delu: od ustreznejšega izgovora do izbire besed in struktur ter s tem povezane pridobitve dragocenega časa.

Več o delavnici in podatke za prijavo najdete tukaj.

Novice

  • BDU o prihodnosti poklica 04. 12. 2018

    Ob tehnološkem napredku se že desetletja poraja vprašanje: kakšna je prihodnost prevajalcev in tolmačev? Posebej v tehnoloških vodah mnogi napovedujejo celo izumrtje poklica.

  • Postavitev razstave na Filozofski fakulteti v Ljubljani 11. 10. 2018

    Razstava En proces - štirje jeziki, ki smo jo v sodelovanju z Mednarodnim združenjem konferenčnih tolmačev (AIIC) najprej postavili v Mestni hiši in nato v sodelovanju s Pisarno EP v Ljubljani še v Hiši EU, se 15. oktobra v sodelovanju z Oddelkom za prevajalstvo seli na Filozofsko fakulteto. Glavni, dokumentarni del razstave predstavljajo paneli z življenjepisi in ozadjem procesov, ki bodo v avli Filozofske fakultete na ogled do 5. novembera 2018.

  • Ob mednarodnem dnevu prevajanja 30. 09. 2018

    Letošnje čestitke ob mednarodnem dnevu prevajanja smo združili z objavo novic ZKTSNaGlas, v katerih lahko preberete povzetek naših prazničnih aktivnosti, s katerimi smo začeli že v začetku septembra, razstava pa bo na ogled še dolgo v jesen in zimo.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.