Koronakriza je dodobra pretresla ves svet. Nekateri sicer pravijo, da je zgolj pospešila določene že znane procese, zlasti ko gre za premik k delu od doma. Kdor lahko, naj dela od doma. Kjer je mogoče delovne procese uspešno organizirati na ta način, naj se odvijajo na daljavo. Takšno mantro smo v prizadevanjih za omejitev okužb slišali praktično povsod. V šolah, na fakultetah, v upravah in podobnih pisarniških službah. Kaj pa tolmačenje od doma?

V prispevku si bomo pogledali 5 najpogostejših zmot o tolmačenju od doma, ki jih pogosto slišimo, pa ne držijo. Še več, celo škodljive so za kakovost storitev, ki jih konferenčni tolmači želimo zagotavljati in jih naročniki na najvišji ravni od nas tudi pričakujejo.

 

1) Vse, kar potrebuješ, je računalnik z mikrofonom in internetna povezava.

Če bi bilo to res, bi od doma tolmačili že vsaj 15 let, saj imamo internet praktično vsi. Tudi televizijske hiše bi svoje oddaje že snemale od doma. Pa jih ne. Zakaj? Ker za visoko profesionalne storitve potrebujete profesionalno in zanesljivo opremo.

Za uporabo platform za simultano tolmačenje od doma tolmači potrebujemo:
- Visoko zmogljiv računalnik ali še raje dva. Enega za namestitev platforme in drugega za gradivo in komunikacijo s sotolmačem, tehnikom in organizatorji.
- Kakovostne slušalke, da govornike dobro slišimo. Pomembno je, da imajo širok frekvenčni razpon, od nizkih do visokih tonov, in da niso pretežke, saj jih tolmači nosimo po več ur.
- Kakovosten mikrofon. Usmerjen, lahko samostojen ali na slušalkah. Če je samostojen, je treba paziti, da ne zajame preveč zvoka iz okolice in hrupa. Tudi tu je ključen frekvenčni razpon.
- Zanesljivo žično internetno povezavo. Vsaj 4 Mbps za vsak vir slike – v obe smeri in ves čas trajanja dogodka, ne le v smislu teoretične »najvišje hitrosti prenosa«.

 

2) Samo povežeš se in vse deluje.

Vsi, ki smo se kdaj povezovali na Zoom/Webex/Jitsy in podobne sestanke, dobro vemo, koliko časa traja, da se odpravijo vse tehnične težave in da se udeleženci začnejo držati predvidenega bontona (»Lahko prosim ugasnete mikrofon?« »Ja, se slišimo?« »Halo, jaz nič ne vidim!« »Zakaj pa to ne dela?«).

Pri tolmačenju na daljavo je nujen vsaj en preizkus z moderatorjem, govorniki, tolmači in tehniki. Preveriti je treba slišnost, prikazovanje predstavitev, deljenje zaslonov, morebitne prikaze videoposnetkov, še posebej če vključujejo zvok, predajanje besede in morebitno tolmačenje prek posrednega jezika (rele).

 

3) Tolmač lahko dela od koderkoli.

Za tolmačenje od doma običajna pisarna, še manj pa kuhinjska miza nikakor ne zadostujeta. Tolmači potrebujemo miren in po možnosti zvočno izoliran prostor, ki posnema funkcijo kabine. Stran od prometnih cest, otroških igrišč, železnice ali zagrizenega soseda, ki z redno košnjo trave in razpihavanjem listja skrbi za brezhibno okolico. Tudi če imate najboljši mikrofon in slušalke na svetu, se takšni zvoki lahko ujamejo ali pa zmotijo tolmača pri delu in tako zmanjšajo koncentracijo.

5 najpogostejših zmot o tolmačenju na daljavo

4) Za tolmačenje od doma je povsem dovolj en tolmač.

Za tolmačenje se organizatorji običajno odločijo, ker želijo, da dogodek poteka čim bolj gladko in nemoteno, brez prekinitev, ker je bistveno, da se res prenesejo vsa prodorna, zanimiva in pomembna sporočila govornikov. Brezhibno tolmačenje v vsakem trenutku pa pomeni najmanj dva tolmača (odvisno od trajanja dogodka). Če se enemu prekine povezava ali ima ravno napad kašlja, lahko drugi takoj vskoči in zagotovi nemoteno tolmačenje v ciljni jezik.

 

5) Pri tolmačenju na daljavo izkušnje niso tako pomembne kot na državnih dogodkih na visoki ravni.

Pri dogodkih na daljavo gre lahko marsikaj narobe, kar pomeni, da je stres še večji. Veliko večji je tudi pritisk, da se tolmači ob pravem času vključimo/izključimo, vklopimo ustrezni kanal, hitro ukrepamo, če ne slišimo govorca in pride do tehničnih težav.

Konferenčno tolmačenje že v idealnih pogojih dela zahteva posebne veščine, visoko stopnjo koncentracije in ustrezne strategije obvladovanja stresa. Pri delu na daljavo so strategije in izkušnje tolmačev še pomembnejše, saj je še bolj poudarjena večopravilnost, kar je za manj izkušene tolmače lahko preveliko breme.

Pod črto: tolmačenje od doma je sicer tehnično izvedljivo, a je vse prej kot enostavno. Zahteva ogromno prilagajanja in naložb v opremo, da o tehničnem znanju in spretnostih niti ne govorimo.

ZKTS za tolmačenje na daljavo namesto dela od doma priporoča uporabo tolmaškega studia (an. interpreting hub), kjer je na voljo vsa potrebna oprema in, še pomembneje, ustrezna podpora tehnikov. Vsaj dokler niso možni hibridni dogodki, pri katerih se lahko tolmači enostavno vključimo v dogajanje na lokaciji, kar zagotavlja najboljše rezultate in zadovoljstvo vseh.

Naročniki in poslušalci tolmačenja pričakujejo brezhibno in visokokakovostno storitev, ki je možna le v ustreznih pogojih. Če ne verjamete, kar vprašajte Igorja E. Berganta, če bo naslednje Odmeve vodil kar iz domačega naslanjača.

 

Jana Zidar Forte 

konferenčna tolmačka in prevajalka, članica ZKTS

Izobraževanja

 • Seminar avstrijskega prava 01. 09. 2020

  Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze na Dunaju in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana vabi na seminar avstrijskega prava, ki bo potekal v nemškem jeziku, namenjen je pravnikom in sodnim tolmačem za nemški jezik. Na njem bodo obravnavana različna pravna in terminološka vprašanja s področja avstrijskega in mednarodnega gospodarskega, družinskega in dednega prava ter varovanja osebnih podatkov in prava informacijske tehnologije. Kotizacije ni!

  Preberi več

 • Spletinar: Vse, kar morate vedeti o tolmačenju na daljavo 05. 06. 2020

  Razvoj na področju tolmačenja na daljavo (TnD) se trenutno odvija z bliskovito hitrostjo. Profesionalni konferenčni tolmači ga moramo spremljati in spoznati različne tehnične možnosti, da bomo znali naročnikom in uporabnikom tolmaških storitev dobro in utemeljeno svetovati, kako bi lahko kar najbolje podprli njihov dogodek in prispevali k njegovemu uspehu, ne da bi pri tem trpelo naše zdravje, delovni pogoji ali kakovost storitve. Zato člani Delovne skupine za tolmačenje na daljavo pri ZKTS prirejamo dvodelni spletinar, na katerem bomo obravnavali različne vidike te oblike tolmačenja.

  Preberi več

 • Italijanska pravna terminologija – gospodarsko pravo 04. 03. 2020

  Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije vabi na 3-urni seminar z naslovom Italijanska pravna terminologija – gospodarsko pravo, ki bo potekal 24. marca 2020 na Naravoslovnotehniški fakulteti, vodil pa ga bo dr. Sandro Paolucci. Seminar je namenjen sodnim tolmačem in prevajalcem italijanskega jezika.

  Preberi več

Novice

 • In memoriam: Marjola Zdravič 23. 07. 2021

  Kajti življenje in smrt sta eno, tako kot sta eno reka in ocean. Car la vie et la mort ne sont q'une seule et même chose, comme les fleuves et l'océan ne sont ultimement qu'une seule chose.   Pretresla nas je vest, da nas je nepričakovano zapustila naša spoštovana kolegica MARJOLA ZDRAVIČ ustanovna članica, dolgoletna predsednica in častna članica Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije. Hvaležni za vsa njena prizadevanja za uveljavitev konferenčnega tolmačenja v Sloveniji se poklanjamo njenemu spominu, svojcem pa izrekamo globoko sožalje.

 • PREDSEDOVANJE SVETU EU: Tolmačenje priložnost tudi za promocijo slovenščine 28. 04. 2021

  Ljubljana, 25. aprila (STA) - Pomemben del organizacijskega vidika predsedovanja Svetu Evropske unije je tudi tolmačenje na dogodkih, pri čemer predsedujoča država sodeluje z institucijami EU. Tako organizatorji slovenskega predsedovanja kot tolmači ob tem poudarjajo, da je predsedovanje tudi priložnost za promocijo slovenskega jezika.

 • Sprejem etičnega kodeksa in standardov prakse za skupnostne tolmače 22. 02. 2021

  Konec leta 2020 smo se odzvali na pobudo Slovenskega translatološkega društva STRIDON, ki je pripravilo osnutek Etičnega kodeksa skupnostnih tolmačev ter Slovenskih standardov prakse za skupnostne tolmače.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.